С интересом читаю ваши посты как специалиста..
Только вот критиковать легко, а что можете предложить конкретно по улучшению работы водоканала чтобы уже завтра мы получали кристально чистую артезианскую воду из 50-летних труб, а платили по-минимуму? :)
Що б зробила я, ну по перше зайнялася боргами. (Зі слів головного інженера це 600 тис. грн.. від населення і підприємств.) Хоча?!... згідно калькуляції на тарифи (http://peremoga-fast...fastivvodokanal)це хватить на оплатиту електроенергію за 1,5 місяця або виплатити заробітну плату всім працівникам за 1 місяць.
Як ? Для початку - є суди, телефони, повідомлення, відключення від мереж, тощо.
На скільки я знаю на водоканалі немає юриста і судами займатися нема кому, кількість контролерів дуже мала і вони навіть не вспівають щомісячно знімати показники лічильників.
По друге щоденний контроль за витратами: облік електроенергії, витрати на паливо, провести ревізію обладнання, перевірити відповідність штатного розкладу…..
По трете і це обов’язково виявлення втрат води. (Пориви, нелегальні підключення, магніти, загально домові лічильники, ремонт засувок, ревізія мереж) За рахунок цього збільшується реалізація, дохід підприємства і зменшується тариф.
Тепер за якість води: Починаємо з Волицького водозабору. (Фото можна подивитися вище) Скільки треба коштів щоби зробити санітарну зону навколо скважин? Елементарно викосити траву, вирубати кущі, дерева, закрити колодці, огородити і побілити приміщення
Переходимо на фільтрувальну станцію http://fastiv.in.ua/...-telekanal-astv
(сюжет за минулий рік, (текст не беремо до уваги) , але там добре видно споруда де фільтрується вода і нова електролізна станція. В такому стані, в мішках навалом, без приміщення для зберігання лежить (сіль) гипохлорит натрия, яким обезаражують воду.
Добре немає грошей для загрузки фільтрів, але видно що стіни споруди завалюється і скоро фільтра засипати буде нікуди, елементарно побілити, покрасити, почистити можна?
Я розумію, що ремонт приміщення і приведення їх до естетичного вигляду не знизить вміст заліза в воді, але це питна вода і є свої правила, стандарти
Ржава вода в трубах. Зрозуміло трубам 100 років, але
1. Фільтрувальна станція працює не повному обсязі з 8 фільтрів працює 3 – с таким вмістом заліза, як в Фастові то це вода майже не очищається
2. Властивості хлору (який застосовувався раніше)– лише знезаражувати воду, тобто осад в трубах, який утворився від великого вмісту залізу лежить на дні труби і вода з хлором протікає верхом не підводячі мул.
гіпохлорит натрія (який застосовують зараз) – знезаражує воду, а також він володіє високими корозійними властивостями,і використовується як окислювач, тобто коли вода з гіпохлоритом натрія попадає в трубу вона не іде поверху мулу, а бударажить його, і вода в трубі постійно бурлить і від цього каламутна.
3. Мережі не промиваються з використанням високого вмісту хлору з виливанням брудної води через пожгідранти у колодцях (Що є обов’язкове і грошей на це багато не потрібно)
4. По всьому місту не працюють засувки. При аварії мереж перекривається не одна улиця, а цілий район, або пів міста, а це моментальна корозія труб, що знову дає ржаву воду.
Заміна труб. Один із варіантів. В калькуляції витрат є така стаття як амортизація . (у двох словах і примітивно, щоб багато не писати) підприємство при купівлі обладнання, матеріалів амортизує ці предмети для подальшого списання. І ця стаття включається до витрат и для розрахунку тарифу, але ці витрати умовні, тобто підприємство кошти не витрачає, але получає їх у вигляді частки тарифу
В тарифах ця сума складає майже 500 тис. грн. Я думаю що ці гроші можна використовувати на ремонт, або заміну, труб. Є варіанти: 1. використовувати штрафи за нелегалку, 2.при підключенні до мереж підприємств, магазинів ставити умову перекладання якоїсь частини водопроводу.
Пробачаюсь якщо я Вас утамила, знаю что не всегда надо подробно расказывать и реагировать на слова «как у тебя дела», но «водоканал» меня рвет. І Це не критика , якщо усунити ці прості недоліки на які непотрібно багато грошей, якість води значно покращиться, а тариф хай не зменшиться, але не буде зростати.